Historie van de Philipsgroep

In het najaar van 1956 ontmoetten tijdens een kerstborrel een aantal mannen elkaar die dezelfde hobby hebben. De Padvinderij. Een van de heren Tresoor speelt met de gedachte om een Zeeverkennersgroep op te richten aan het Beattixkanaal. Na een aantal maanden was het zo ver, de feitelijke oprichting van de 'Clippers'  was op 25 mei 1957, met de eerste opkomst. Ook werden er toen een aantal belangrijke documenten ondertekend, zoals de stichtingsacte. Dit was een mooi moment, de Clippers zijn een feit. De eerste Eindhovense zeeverkenners hebben het licht water gezien. Overigens vond men dit in Eindhoven wel erg grappig. Er verschenen in de kranten zelfs spotprenten:

spotprent2

spotprent

De eerste boot:

Het duurde nog lang voordat de zeeverkenners een eigen boot hadden. In de eerste jaren kon men een of twee boten lenen van de Beatrix Roeivereniging welke ook in het Beatrixkanaal zaten. 
De eerste echte eigen boot die de groep had was een houten overnaadse sloep. De Kosmopoliet was een oude reddingssloep van een zeeschip van de Rotterdamse Loyd, en moest door 8 man geroeid worden. Toen de Kosmopoliet in Eindhoven op een binnenvaartschip aan kwam heeft het nog bijna een jaar geduurd voordat deze weer te water ging. Op 21 juni 1958 ging de Kosmopoliet te water, met veel bekijks. Enkele jaren later is er een oude dieselmotor ingebouwd, en een kajuit op gemaakt, zodat men de vletten ook kon slepen.
kosmopoliet verf krabben
vaandel1

De naam van de groep:

Begin jaren 60 kwam het idee om de naam van de vereniging te veranderen in een naam die meer met Eindhoven te maken had. De naam 'de Clippers' was natuurlijk wel stoer, maar had niet echt iets te maken met Eindhoven. Veel dingen in het strijpse leven draaide natuurlijk om Philips. Ook was het zo dat bijna alle leden zelf of familie had welke met Philips verbonden was. Het toenmalige bestuur heeft eind 1962 een brief geschreven naar mevrouw Anna Henriëtte Philips de Jongh om te vragen of de verenging naar haar overleden man genoemd mocht worden. Dat was Anton Frederik Philips die vanaf 1915 tot 1939 directeur was van Philips, en internationaal het bedrijf op de kaart zette. Nu was het zo dat Anton zelf een echte watersporter was, dus vond mevrouw Philips de Jongh dat geen enkel probleem. Op 7 januari 1963 werd de gehele groep uitgenodigd op huize de Laak, om daar het feest te vieren van de naamswijziging. Sindsdien is de naam van onze vereniging de Dr.A.F.Philipsgroep.

Sommige dingen veranderen niet..

Veel dingen in de loop der jaren slijten, veel dingen blijven zoals het is. Jaarlijks doen we nog steeds de nieuwjaarsmaaltijd, iets wat de groep sinds de oprichting doet. Wat ook niet zal veranderen in al die jaren is het openen en het sluiten van een opkomst. Wat wel verandert is in de loop der jaren is onder andere het uniform. Kijk maar eens naar het uniform van de leden in 1959. De blauwe blouse, grijs blauwe das, fluitkoord en dasschuif hebben we nog steeds, maar de broek en de tok (muts) zijn nu verdwenen. En tegenwoordig is er zelfs een getailleerd model voor vrouwen.
uniform openen en sluiten
anna henriette

.. en sommige dingen veranderen wel

Sinds de oprichting in '57 groeide het ledenaantal gestaagd. Op kamp ging men in sleep achter de kosmopoliet tot aan de kampplaats, waar daarna bivak werd gemaakt, en het tentenkamp opgebouwd werd.Ook had men in Eindhoven bij de ligplaats alleen de beschikking over een bouwkeet en een oude bus als accomodatie.

Begin jaren 60 werden er ook plannen gemaakt voor de aanschaf van een heus binnenvaart schip. In de herfst van 1964 kocht men een oude groningse zandtjalk de 'nooit gedacht', waarvoor mevrouw Philips de Jongh het geld voor beschikbaar stelde. In het oude laadruim werd een vloer gestort van beton, de stuurhut werd verplaatst en in de den werden grote ramen gemaakt. De oude motor van het schip was ook defect, en meneer van Doorne (oud directeur van de DAF) sponsorde een nieuwe dieselmotor. Op 14 juni 1969 was het eindelijk zo ver, het schip was klaar en werd feestelijk gedoopt. Helaas was mevrouw Philips de Jongh zelf te oud om het schip nog te dopen, vandaar dat haar dochter  mevr Van Riemsdijk het schip kwam dopen. Het schip werd de 'Anna Henriëtte' genoemd, naar de vrouw die veel voor de vereniging had betekent.

Het tweede jubileum van de groep:

Het tweede grote jubileum van de groep was in 1982 toen de groep 25 jaar bestond. Het zilveren jubileum van de groep werd gevierd met een zeer groots opgezet familiefeest en kamp op het E3 strand. Als cadeau kreeg de groep tafels en banken, die nog steeds gebruikt worden!

En de meisjes dan?

Tot eind jaren '80 was de Dr.A.F.Philipsgroep Waterscouting een jongensgroep. Natuurlijk was dat niet meer modern, en werd het ook tijd dat ook meisjes deze hobby konden doen. Ook wilde men twee nieuwe speltakken opzetten, de druppels voor de welpen-esta leeftijd (7-10jr) en de Wilde Vaart voor de Rowans en Sherpa's leeftijd(16-18jr). Men had al snel door dat de Anna Henriëtte eigelijk te klein hiervoor zou worden. Het 28 meter lange scheepje zat al aardig vol, dus moest men op zoek naar een nieuw schip. En eind juni 1990 vond men een schip wat voldeed aan de gestelde eisen. Lees over ons huidige wachtschip hier verder

De Druppels:

De druppels zijn uiteindelijk in 1993 opgericht, waardoor er een nog uitgebreider programma aangeboden kon worden aan de eindhovense jeugd. Zodra kinderen hun zwemdiploma's hadden konden ze deelnemen aan de druppels. In 2002 is de naam druppels niet meer in gebruik, maar gebruiken we de door Scouting Nederland gehanteerde naam 'de Dolfijnen' voor deze speltak. In 2010 is er door Scouting Nederland besloten om alle speltakken voor de leeftijdscatagorie 7-10 jaar welpscouts te noemen, maar zover zijn wij niet. Bij ons heet het voorlopig gewoon De Dolfijnen. Lees over de Dolfijnen hier verder

veruna40jaar03

40 Jaar Jubileum:

In 1997 was weer een mijlpaal in de geschiedenis van de vereniging. De Dr.A.F.Philipsgroep bestond 40 jaar, wat zeer groots gevierd werd met een jubileumkamp in de Biesbosch voor alle leden. Met een grote touringcar is iedereen naar Lage Zwaluwe gereden, waar de Veruna klaar lag om iedereen aan boord te nemen. In september werd er een spetterende jubileumreünie georganiseerd, waarbij de Veruna bij de Coen Dillen brug lag. Het was een drukke reünie, die goed bezocht was.

Hoogte- en dieptepunten:

De jaren er na verlopen en gaan, met een aantal hoogtepunten zoals Delsail, Nawaka 1997, 2002 en 2006 maar ook met grote dieptepunten binnen onze vereniging. Een daarvan is Susanne Prijt die door een auto-ongeluk helaas niet meer onder ons midden is. Net voor het zomerkamp van de dolfijnen, een staflid midden uit de vereniging. En dan wordt het duidelijk dat de Philipsgroep meer is dan een gewone vereniging. Eigelijk is het wel een grote familie. Van jong tot oud. Een ander dieptepunt was toch wel de problemen aan de hoofdmotor van de Veruna in 2004, wat letterlijk een groot aanpassingsvermogen van de speltakken vergde. In plaats van een zomerkamp aan het Brielse meer, werd het voor de zeeverkenners een zomerkamp aan het Wilhelmina kanaal. Alle andere speltakken moesten ook snel schakelen. Het was enerzijds een dieptepunt, anderzijds was het natuurlijk een hoogtepunt qua stressbestendigheid van de speltakken en het vermogen om snel andere plannen te maken.

Het Gouden Jubileum:

In 2007 bestond de vereniging inmiddels 50 jaar. Dit zou groots gevierd worden met een groot familiekamp bij het eiland van Maurik voor leden en hun ouders, broertjes zusjes, ooms en tantes en opa's en oma's. In totaal werd het een familiekamp met bijna 300 man, met veel gezelligheid, barbeque en andere versnaperingen. Veel verschillende activiteiten werden georganiseerd, zoals een bezichtiging van het stuwcomplex van maurik, een dagtocht zeilen, en andere dingen. En natuurlijk was ook de Veruna van de partij!

Natuurlijk hebben we in het najaar ook een reünie georganiseerd, welke ook druk bezocht was.

 jubelkamp 120

Oprichting van de Orca's

We merkten dat er voor veel kinderen waterscouting een leuke hobby was, maar dat niet iedereen zomaar kan meekomen in een reguliere speltak. Daarom is er een enthousiast stafteam opgestaan die de Orca's opgericht hebben in oktober 2007. Een speltak voor kinderen met een verstandelijke beperking, waar meer individuele begeleiding is. Voor meer informatie over de Orca's kan je ook hier kijken.

Scouting 100 jaar:

Het scoutingspel bestaat in 2010 inmiddels 100 jaar in Nederland. Er worden het hele jaar activiteiten georganiseerd om het 100 jarige jubileum van Scouting in Nederland te vieren. Zo wordt er dit jaar de Jubileum Jamboree (jubjam) gehouden, een zomerkamp voor land, lucht en waterscouts. 13000 deelnemers van dit grote kamp. En natuurlijk was de Philispgroep aanwezig op dit mooie kamp!