Wat is nog handig om te weten?

 

Zie dit als de FAQ (Frequently Asked Questions)

diplomaa

Ik kan niet zwemmen, mag ik wel bij jullie aan boord?

 • Ja, je mag dan alleen aan boord als je een zwemvest aan hebt, of heel goed door je papa en/of mama vast gehouden wordt. Je mag dan niet in de vletten. Als je lid wil worden moet je het zwemdiploma A hebben. Als je al een hele lading zwemdiploma's hebt, dan is dat helemaal goed.

Water, plassen, ik trek mijn laarzen aan! 

 • Voor je eigen veiligheid mag je bij ons GEEN laarzen aan. Mocht je in het water vallen, dan kan het gevaarlijk zijn als je laarzen aan hebt. Mochten we een opkomst in het bos in de derrie hebben, dan mag je ze natuurlijk wel aan. Maar houd er rekening mee, zodra je aan boord stapt mag je geen laarzen aan.

Scouting is toch padvinderij? Dat is toch saai?

 • Saai? Tja, als je met windkracht 6 zeilen met een lelievlet op de Kagerplassen saai vindt, is deze hobby niets voor jou. Maar vind je het gaaf als de wind door je haar waait, en de boot vooruit snelt, je wel eens een keer nat kan worden, je leert varen, samenwerken en aanpakken, dan is waterscouting echt iets voor jou. 

Ik vind verstoppertje in het bos leuk. Doen jullie dat ook?

 • We draaien gevarieerde opkomsten, dat betekent dat we veel op het water bezig zijn, maar ook andere dingen doen. Dus we gaan ook regelmatig naar de bossen, om buskruit, verstoppertje of vlaggenroof te spelen.

Is Waterscouting dan net zoiets als een zeilschool?

 • Nou ja, nee. Zo omschrijven we onszelf niet. Natuurlijk leer je bij ons goed zeilen en varen, maar je leert er voornamelijk samen goed en fijn te varen. Samen met andere kinderen. Samenwerking en plezier vinden we veel belangrijker.

En kampvuur? Doen jullie dat ook wel eens? 

 • Wekampvuur hebben we een vuurkorf om op het dek een vuurtje te kunnen stoken. Maar op de Veruna gaan we geen kampvuur stoken. Als we op een leuke kampplaats zijn waar dat mag, dan nemen we echt wel een hoop pallets mee om een fikkie te bouwen. Maar we zorgen dan ook voor emmers water.

Heel leuk jullie groep, maar dat uniform vind ik niets. 

 • Dat is dan vette pech voor je. Het uniform hebben alle leden aan, bij de opening van hun opkomst en bij het sluiten van hun opkomst. Wij zijn er trots op dat we een uniform hebben. Het uniform maakt ons allen gelijk, en we horen bij elkaar. Na het openen mag je het uniform als je dat wilt uitdoen en in je tas stoppen. Maar aanhouden mag ook. Tijdens officiële momenten hebben we wel het uniform aan. Ook hebben we een eigen kledinglijn met mooie polo's, hooded sweaters en tanktops. Dat is voor de mooie dagen!

Ik ben eerst landscout geweest en heb een ander uniform.

 • Beetje jammer voor je maar je moet bij ons een blauw uniform hebben, voor alle speltakken! Misschien dat je je oude uniform wilt bewaren, of anders probeer het eens te verkopen op het scoutsforum.

En wat zijn al die plakplaatjes op die uniformen?

 • Die plakplaatjes zijn insignes. Sommige insignes laten zien van welke speltak en groep je lid bent; andere insignes zijn vaardigheidstekens, dat betekent dat je voldoende kennis hebt van dat insigne. Er zijn allerlei soorten insignes die je kan halen. Zo heb je schiemannen (knopen leggen), roeien, zeilen. Het eerste insigne dat je bij de dolfijnen kan halen, is het kano-insigne. Het eerste insigne wat je bij de zeeverkenners MOET halen is het 'zweminsigne'. Je hebt natuurlijk je A zwemdiploma, maar zwemmen in het buitenwater is heel iets anders dan in een lekker verwarmd zwembad. Ook leer je bij het zweminsigne hoe je in het water een zwemvest moet aantrekken, en hoe je aan boord van een lelievlet kan klimmen. Een insigne verdien je! En als je dat hebt gehaald mag je die op je uniform naaien.

Mag ik het ook een paar weken uitproberen?

 • Natuurlijk vind je het kei gaaf bij ons. Maar voordat je het inschrijfformulier krijgt mag je eerst 4 keer komen kijken, in overleg met de speltak-schipper. En als je eenmaal ingeschreven bent, hoef je pas een uniform (scoutfit) te kopen als je geïnstalleerd bent. Dat is na een periode van ongeveer een half jaar.

Installatie, wat is dat?

 • Dat is een officiële ceremonie waarbij je dan echt toetreedt tot de vereniging. Je legt dan de scouting-wet en belofte af. Dat betekent dat je dan verklaart dat je goed bent voor de mens, natuur, de wereld en elkaar. Waarom hoef je pas bij de installatie een uniform te hebben? Dan krijg je ook de groepsdas, speltaktekens en bakslinten.

Ik ben nu al even lid, en vind het  kei-gaaf. Mag ik een vriendje meenemen? 

 • Je mag, als je dat met de staf van je speltak overlegt, altijd wel een vriendje of vriendinnetje meenemen.

Moet ik boterhammen meenemen als we opkomst hebben?broodtrommel

 • Op de zaterdagen houden de meeste speltakken tussendoor een korte pauze. Bij de dolfijnen en orca's zorgt de staf voor wat limonade of thee en een snoepje. Bij de zeeverkenners en wilde vaart is het zo dat de kinderen zelf hun brood en dergelijke meenemen. Afhankelijk van het weer en omstandigheden zorgt ook de staf voor warm of juist koud drinken. En natuurlijk is het zo dat er tijdens kampen meer dan genoeg te eten is.
 • Wat altijd handig is om mee te nemen, een tas met droge kleren, schoenen en sokken en je regenpak. En 's winters een goede jas.

En 's winters, gaat het dan ook gewoon door?

 • Natuurlijk gaan we 's winters gewoon door. In de winter gaan we de lelievletten onderhouden, zodat ze het nieuwe seizoen weer mooi zijn. Net zoals de auto van je papa of mama, moeten ook de boten onderhouden worden. Je leert dan zelf schuren, krabben, schilderen etc. En ook de riemen en de masten moeten geschuurd worden, dus er is werk genoeg te doen. Maar in de winter gaan we ook leuke dingen doen als een keer zwemmen of naar de bossen.

Word je snel zeeziek bij de Waterscouting? Want ik heb geen zeebenen.

 • Nee hoor, je wordt helemaal niet zeeziek aan boord van de Veruna. Zolang we in de haven liggen, ligt de boot stil. In een vlet word je ook niet snel ziek. Op groot water als de Veruna vaart kan je wel wat merken. Er zijn trucjes voor om te voorkomen dat je ziek wordt. Zorg dat je goed ver kan kijken (naar de horizon) en zorg voor frisse lucht. Maar we hebben volgens mij nog nooit leden gehad die zeeziek werden.

Worden jullie gesponsord door de grote 'lampenfabriek' Philips?

 • Nee hoor, we hebben 'bijna' niets met het grote elektronicaconcern te maken. In de jaren '60 is de naam van onze vereniging veranderd van de 'Clippers' naar de Dr.A.F.Philipsgroep. Dit omdat we vernoemd zijn naar Dr. Anton Frederik Philips. Hierover kan je hier meer lezen.

Mocht je vragen hebben, kan je altijd dit aan de speltakken vragen. Anders kunt u; indien u de informatie niet op deze site kan vinden, een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.