Dolfijnen [7-10 jaar]

De jongste kinderen bij de Philipsgroep zijn de dolfijnen. De dolfijnen zijn met  maximaal 16  kinderen tussen de 7 en 10 jaar oud en worden begeleid door een stafteam. We zijn iedere zaterdag tussen 10 en 12 uur op en rond het water te vinden.
Omdat wij een waterscoutinggroep zijn, spelen wij op en rond het water en soms zelfs er in. Daarom moet je natuurlijk goed kunnen zwemmen en je zwemdiploma A  hebben.

De dolfijnen gaan vooral kanoën, maar ook zeilen en roeien. Maar wat dacht je van een ochtend spelletjes doen, knutselen of een echte boot schilderen? Elke week staat er wat anders op het programma.
Af en toe worden er spellen georganiseerd met leeftijdgenoten van andere scoutinggroepen, op het land en op het water.

Ieder jaar gaan de dolfijnen 3 of 4 keer op kamp. Het grootste kamp is natuurlijk het zomerkamp. Dan gaan we 6 dagen weg. Dan zoeken we wat groter vaarwater op. In de herfst een weekend wat dichter bij huis. In het voorjaar gaan we nog een nachtje op kamp. Alle dolfijnen mogen dan een ouder meenemen om te laten zien hoe we op kamp gaan. Een keer in de twee jaar is er een admiraliteitsweekend. Dan gaan we met een aantal waterscouting groepen een weekend op kamp. Het andere jaar organiseren we iets leuks met onze groep.

Wilde vaart [15-18 jaar]

De wilde vaart is een groep jongens en meiden van 15 tot 18 jaar.
De wilde vaart leden zetten zelf een programma in elkaar samen met de stafleden. De stafleden zorgen voor begeleiding bij het zelfstandig maken van programma's en het uitvoeren daarvan.
Er wordt van 13:00 tot 17:00 gedraaid op zaterdagen. De programma's lopen uiteen doordat de leden zelf grotendeels kunnen bepalen wat er gedaan gaat worden.

Plusscouts [+23 jaar]

De plusscouts is de plaats voor volwassenen binnen de Philipsgroep. Dit zijn mensen van ongeveer 23 jaar en ouder, die allemaal betrokken willen zijn bij de groep maar niet (meer) voldoende tijd hebben om elke week actief te zijn. Maar de belangrijkste reden om bij de plusscouts te komen is natuurlijk om met een groep gezellige mensen leuke activiteiten te organiseren en uit te voeren.
Op dit moment bestaan de plusscouts uit oud-stafleden, stafleden, bestuursleden en ouders.
De plusscouts komen ongeveer zes keer per jaar op zondag bijeen. Op die dag wordt een scoutingactiviteit georganiseerd door een of twee plusscouts binnen de volgende thema's: water, grensverleggend, excursies, culinair of creatief.
De plusscouts nemen ook deel aan alle groepsactiviteiten.

Vaarstaf

De Vaarstaf is een 'speltak' met mensen die er voor zorgen dat de Veruna op de kampplaats komt. De Vaarstaf is de enige die de Veruna vaart. Eigelijk wel heel erg logisch, want het is een heel groot schip.
Op dit moment hebben we 6 vaarschippers. Die zijn de baas als we gaan varen. Ook zijn er een aantal mensen stuurman, die zijn in training om later ook schipper te kunnen worden. De complete vaarstaf bestaat uit ongeveer 15 personen. Maar dat wil niet zeggen dat die er allemaal zijn als er gevaren moet worden. Dat gaat volgens een planning. De vaarstafcoordinator zorgt er voor dat er voor iedere vaart voldoende vaarstaf aanwezig is.

Vrienden van de Dr. A.F. Philipsgroep

De ‘Vrienden van de Dr. A.F. Philipsgroep’ is een initiatief van oud-leden. Zij kijken met plezier terug op hun tijd bij de zeeverkenners / waterscouting. In hun persoonlijke leven, hun werkomgeving en vrije tijdsbeleving hebben de oud-leden veel te danken aan hun tijd bij de Philipsgroep. Als goede vrienden stellen zij hun kennis en ervaring ter beschikking van de huidige leden. Zo vormen de Vrienden van de Dr. A.F. Philipsgroep de verbinding tussen heden en verleden. Daarnaast organiseren zij ook activiteiten met elkaar. Onderling noemen de Vrienden zichzelf De Clippers. Onder die naam werd de groep opgericht in 1957. 

Zeeverkenners [10-15 jaar]

De zeeverkenners is een groep van ongeveer 30 jongens en meisjes tussen de 10 en 15 jaar. Deze worden begeleid door een aantal enthousiaste stafleden, die ook het programma bedenken. Iedere zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur draaien we opkomst. De meeste activiteiten worden per bak gedaan, een groepje van 4-6 personen. Iedere bak heeft ook een eigen vlet, waarmee gezeild, geroeid of gewrikt kan worden. Naast de normale zaterdagopkomsten gaan we ook een aantal keer per jaar op kamp.

Activiteiten
Op zaterdagmiddag gaan we zoveel mogelijk het water op. natuurlijk leer je bij ons zeilen en roeien, maar daarnaast doen we nog een hoop andere spellen. 
Dit kan bijvoorbeeld een smokkelspel zijn, een skippybal wedstrijd of een wedstrijd met puzzels. 
In het begin van het jaar gaan de vletten de kant op, waarna er een paar weken flink gewerkt moet worden om de vletten te onderhouden. iedere bak schuurt en schildert zijn vlet zelf. We proberen dit altijd zo snel mogelijk te doen om weer met een mooie vlet te kunnen gaan varen.

Bakken
Het woord "bak" is nu al een paar keer gebruikt, maar wat is dat nu precies. Een bak bestaat uit zo'n 4 tot 6 jongens en meisjes met verschillende leeftijden. Bij de zeeverkerkenners hebben we 5 bakken: de Albatrossen, de Arenden, de Bruinvissen, de Otters en de Pluvieren. De bootsman heeft de leiding over de bak, dit is meestal de oudste maar in ieder geval degene met de meeste kennis.  Deze heeft genoeg ervaring om de rest van zijn bak te leiden en iederen wat over zeilen, roeien of wrikken te leren. Bijna alle activiteiten doe je met je eigen bak. De meeste spellen tellen ook mee voor de bakscompetitie. In deze competitie strijden de bakken een heel jaar om een eervolle vermelding op onze bolder.

Kampen
Het hoogtepunt van het jaar is toch wel het zomerkamp, dan gaan we 10 dagen weg met ons wachtschip. We zoeken dan groter water op, waar beter gezeild kan worden.
Daarnaast gaan we ook ieder jaar in de herfstvakantie 4 dagen weg en in het voorjaar een weekend met de hele groep

Loodsen [18-22 jaar]

De laatste jongeren speltak van onze groep zijn de loodsen. Dit is vanaf 18 jaar en ouder.
Vaak zijn de loodsen in de loop der jaren de speltakken doorlopen, en alles wat ze ervaren en geleerd hebben mag bij de loodsen toegepast worden.

Bij de loodsen ben je als groep zelfstandig. Er is geen begeleiding meer. Je bepaalt als groep zelf wat je doet, en hoe je dingen doet. Omdat er dus geen begeleiding meer is, moeten wij zelf ook alles regelen. We moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat we iedere zaterdag kunnen draaien en bijvoorbeeld op kamp kunnen. Maar we moeten bijvoorbeeld ook de financiële dingen zelf regelen. We hebben als loodsengroep dus best een grote verantwoordelijkheid.
Om deze dingen allemaal te kunnen regelen zijn er taken verdeeld onder de leden. Zo is er een schipper die ervoor zorgt dat alles een beetje loopt en ben het aanspreekpunt van de loodsengroep is. De schipper gaat ook naar de maandelijkse schippersoverleggen, de kleine vlootraden.

De loodsen beschikken over een eigen boot. Met deze boot kunnen ze op kampen en leren zij varen met een motorboot.

Technische staf [+18 jaar]

De Technische Staf is de speltak die het onderhoud aan boord van de Veruna uitvoert en bij houdt.
Om aan alle eisen te voldoen, volgt de TS alle wetgevingen en dergelijke om te weten aan welke eisen we moeten voldoen. Immers varen we met een groot wachtschip, en zal alles veilig en verantwoord moeten zijn. Denk aan de keuringseisen van de Wachtschepenkeuring van Scouting Nederland, het Certificaat van Onderzoek voor de SI, de eisen van de verzekering van onze vloot, maar ook aan de wensen van de groep.

Binnen de TS is er een uitgebreid team, met verschillende expertise en kennis. Een aantal mensen zijn gespecialiseerd in electrische installaties, 380V, 220V en 24V waardoor we aan boord op de juiste plek van electra zijn voorzien. Andere leden van de TS zijn meer bezig met metaalbewerking zoals laswerkzaamheden, slijpen en dergelijke.
Op dit moment bestaat de TS uit ongeveer 10 mensen, die allen ook lid zijn van de vereniging. Vanaf 18 jaar kunnen mensen zich aanmelden voor deze speltak. Regelmatig organiseert de TS een klusdag voor vrienden, bekenden en ouders om zo samen te werken aan een mooiere boot. Hiervoor zullen via de speltakken mails verstuurd worden. Tevens kunt u in de agenda zien wanneer er weer klusdagen georganiseerd worden. Iedere tweede vrijdag van de maand hebben we een extra avond waarbij er klussen aangepakt worden. U hoeft geen twee rechterhanden te hebben, we stellen het het meeste op prijs als u een linker en een rechterhand heeft.

Voor vragen kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bestuur

Er zijn bij de Philipsgroep twee verschillende besturen, het groepsbestuur en het stichtingsbestuur.

Het groepsbestuur zorgt er voor dat de groep op een goede manier kan draaien. Dit bestuur is echter niet de 'baas' van de vereniging; dit is namelijk de grote vlootraad (de algemene ledenvergadering van de groep). De grote vlootraad kiest het bestuur. Ook de kinderen hebben een stem bij deze vergadering, voor iedere speltak is er oudervertegenwoordiging aanwezig. Het bestuur zorgt er voor dat de plannen die afgesproken worden in de grote vlootraad op een goede manier uitgevoerd worden, zoals bv de financiele zaken en het beleid.

Het groepsbestuur bestaat uit vijf personen: voorzitter, penningmeester, secretaris, groepsbegeleider en een extra lid. Voor vragen kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het stichtingsbestuur is verantwoordelijk voor de stichting. De stichting is de eigenaar van onze materialen (de stichting verhuurt de materialen aan de groep). Het stichtingsbestuur bestaat uit zes personen: voorzitter, penningmeester, secretaris, lid (groepsvoorzitter), lid (groepsbegeleider), lid (schipper technisch staf). Als je meer informatie wilt over het bestuur, dan kan je altijd een mailtje sturen.